fbpx
Nyheter

Intraosseös nål kan rädda liv

By 2 mars, 2021 No Comments
NIO Intraosseös nål

För behandling av kritiskt sjuka patienter med livshotande tillstånd är det viktigt att omedelbart kunna inleda livsuppehållande åtgärder. Dessa innebär vanligen att sjukvårdspersonalen ger läkemedel intravenöst via blodbanan. För att spruta in läkemedlet i blodbanan förs en tunn kateter – en perifer venkanyl (PVK) – in i en ven.

Hos patienter med sviktande blodcirkulation kan det vara svårt att snabbt hitta lämpliga vener att sticka i och på så sätt skapa en perifer venväg. I dessa fall kan man istället sätta en så kallad intraosseös infart för läkemedlet.

Ordet osseus betyder skelett på latin, den intraosseösa infarten sätts genom skelettet varpå läkemedel sprutas in via benmärgen. Vanliga ställen att sticka på är skenbenet (Tibia), överarmen (Humerus) och bröstbenet (Sternum).

Denna snabba tillgång till blodbanan kan dessutom vara av livsavgörande betydelse i akuta situationer. När en patient har cirkulationssvikt kan det gå fortare att sätta en intraosseös infart jämfört med en intravenös dito.

Inom akutsjukvården rekommenderas tillgång till kompetens och utrustning för att ha möjlighet att sätta in denna alternativa infart när det behövs.

Intraosseös infart genom historien

Begreppet intraosseös access är inte nytt inom sjukvården, första gången det användes på en människa var för snart 100 år sedan. År 1922 utvecklades metoden av läkaren Cecil K. Drinker, grundare till Harvard School of Public Health i Boston. Han beskrev benmärgen som en ven som inte kunde pressas ihop.

1941 började metoden användas på barn, främst via bröstbenet. Under andra världskriget blev intraosseös infart en standardmetod på fältsjukhusen, till exempel vid blodtransfusioner när en soldat förlorat ett ben eller en arm. Över 4.000 soldater räddades med hjälp av den.

Bortglömd metod upptäcks igen

Därefter glömdes metoden bort i 40 år, mycket på grund av införandet av perifera venkanyler i plast av engångstyp på 1950-talet, tills den återupptäcktes 1985. Nio år senare – 1994 – introducerades världens första automatiska intraosseösa nål.

Numera finns dessutom flera olika produkter för intraosseös access. IM Medico är distributör för den intraosseösa nålen NIO som hyllats för sin enkelhet.

Idag används dessutom NIO på ambulanser, sjukhus och vårdcentraler där den är ett uppskattat hjälpmedel i akuta situationer.

Nio är en intraosseös enhet som är förpackad för snabb, säker och enkel vaskulär åtkomst på 10 sekunder.

Fakta/NIO

  •  den ligger färdigpackad i förpackning
  • den finns i vuxen-, barn- och spädbarnsmodell
  • den är engångsutrustning
  • den har lång hållbarhetstid – en fördel eftersom den används mer sällan i den dagliga verksamheten.
  • den är kostnadseffektiv jämfört med andra alternativ

Besök vår webbshop här för att se vårt utbud av NIO.