fbpx
Nyheter

Guide och tips för att välja rätt stetoskop

By 10 februari, 2021 mars 3rd, 2021 No Comments
Stetoskop

Vi på IM-Medico har skapat en liten guide till dig så att du enklare kan välja rätt stetoskop. Men låt oss ta det från början och berätta lite om stetoskopets historia.

Historik

Världens första stetoskop uppfanns i Paris 1816 av den franske läkaren René Laënnec.
Med hjälp av ett långt pappersrör och senare en ihålig träcylinder kunde han lyssna på ljudet från sin patients bröstkorg. Laënnec inspirerades både av barns lek med rör och sitt eget flöjtspelande – trä leder ljud. Han gav sin uppfinning namnet stetoskop efter de grekiska orden stethos som betyder bröst och skopein som står för undersökning.
Instrumentet gjorde det även mycket lättare att höra hjärt- och lungljud. Tidigare hade läkare fått trycka sitt öra mot patientens bröst, något som dessutom kunde ses som opassande när det gällde kvinnliga patienter.

Dagens moderna stetoskop med en koppling till varje öra uppfanns 1851 av den irländske läkaren Arthur Leared och utformades för kommersiellt bruk av George Cammann året därpå. Denna konstruktion användes sedan i över 100 år.
1966 tog den amerikanske hjärtspecialisten David Littmann patent på ett nytt stetoskop med bättre prestanda – det liknar mer de typer vi ser idag.
Numera är detta instrument hängande kring halsen på en läkare en klassisk symbol för yrket.

Stetoskopets delar och tillbehör

Öronoliver

Öronoliver är av de viktigaste delarna på stetoskopet. De måste sitta bekvämt och tätt i öronen så att ljudet hörs tydligt vid undersökningen. Här är det dessutom väsentligt att välja rätt storlek, all typ av vårdpersonal bör ha ett personligt stetoskop som passar just deras öron. Öronoliverna sitter vid änden av öronbyglarna som är fästa i gummislangen.

Slang

När det gäller slangar finns i en mängd olika färger efter smak och tycke. Slangens funktion är enkel men viktig, den ska kunna föra över ljud från patienten och samtidigt dämpa och/eller eliminera bakgrundsljud.

Bröststycke

Bröststycken görs i tre olika material – aluminium, rostfritt stål och titan. Aluminium transporterar ljud väl och är relativt billigt. Det ingår främst i stetoskop som används för blodtrycks- och pulsmätning. Rostfritt stål leder ljud ännu bättre och är ett tåligt material. Det används för att lyssna på olika typer av lung- och hjärtljud och är populärt bland vårdpersonal inom områden som akutmedicin, lung- och hjärtavdelningar. Titan är slutligen det tredje och bästa alternativet när det gäller ljudåtergivning och materialval – det väger dessutom mindre än rostfritt stål.

Membran

Membranet sitter på bröststycket och är utbytbart eftersom dess tunna design gör att det finns risk för slitage och skador. För att få bästa ljudåtergivning vid undersökningar bör membranet inspekteras med jämna mellanrum och det behöver bytas ut minst en gång om året. Till membranet finns även en ring som ser till att det sitter fast, ringen har även en dubbel funktion eftersom den hindrar känslan av kall metall direkt mot varm hud. För att undvika kors-kontaminering av sjukdomar finns det numera även engångsmembran i silikon.

Enkelsidigt stetoskop

Enkelsidiga stetoskop har endast ett bröststycke. Detta fungerar bra på högfrekventa ljud och är ett lämpligt stetoskop för att lyssna på lungor eller hjärta.

Dubbelsidigt

Ett dubbelsidigt stetoskop har däremot två bröststycken. Det större bröststycket – där membranet sitter – är platt och fungerar precis som ett enkelsidigt stetoskop på högfrekventa ljud. Det mindre bröststycket kallas för klockan och fungerar bättre på lågfrekventa ljud.

MDF Stetoskop rosegold peacock

Olika varianter av stetoskop

Idag finns en mängd olika varianter av stetoskop, både för vuxna, barn och nyfödda. Utöver dessa storlekar kommer vissa stetoskop med bröststycken som enkelt kan bytas ut eller justeras för att användas på olika patientkategorier.

I vår webbshop erbjuder vi en hel del olika varianter med spännande design från MDF Instruments. Du kan välja mellan allt från färgglada stetoskop till roliga mönster och mycket mer. De här fina stetoskopen är inte bara handgjorda i fin kvalité, de har även livstidsgaranti.

Det finns även en möjlighet att specialbeställa utvalda stetoskop hos oss. Kontakta oss gärna för att lägga din beställning eller om du har frågor.

Besök vår webbshop här för att se vårt sortiment av stetoskop.